Περιγραφή

To EU Youth Hub διοργάνωσε ένα World Café με θέμα την “Ελευθερία του Λόγου και Παραπληροφόρηση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ”, την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στις 20:00- 21:00 στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, 10554, Αθήνα). Συμμετείχαν τα μέλη του EU Youth Hub, καθώς και Αμερικανοί προπτυχιακοί φοιτητές από το Rhodes College (Memphis, TN, USA).

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και διεξήχθη στα αγγλικά (χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά).

Εισαγωγικός ομιλητής και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Κυριακίδης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Αριάν Κοντέλλη” του ΕΛΙΑΜΕΠ και γενικός συντονιστής του EU Youth Hub.

Στην εκδήλωση οι συντονιστές και οι συμμετέχοντες συζήτησαν γύρω από την ηθελημένη ή μη παραπληροφόρηση (disinformation και misinformation). Ξεκινώντας από τον ορισμό των δύο αυτών εννοιών, και τη διάκριση ότι το «disinformation» σημαίνει τη σκόπιμη παραπληροφόρηση του αποδέκτη από τον πομπό πληροφόρησης με στόχο την παραπλάνησή του, σε αντίθεση με το «misinformation» που δεν εμπεριέχει κάποιο προσχεδιασμένο δόλο απαραίτητα, οι συντονιστές έθεσαν κάποια κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί αποδεχόμαστε μια πληροφορία; Πώς την ελέγχουμε; Τί αποτελεί αξιόπιστη πηγή; Ποιος ελέγχει τους θεσμούς που πιστοποιούν τις αξιόπιστες πηγές;

Τα ερωτήματα αυτά είχαν ως στόχο να βάλουν σε σκέψεις τους συμμετέχοντες και να αναδείξουν τους κινδύνους που εγκυμονούν πίσω από τις διάχυτες, υπέρογκες και ανεξέλεγκτες πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο και τον Τύπο γενικότερα. Σημειώθηκε, έτσι, η σημασία που έχει η πολλαπλή εξέταση της εγκυρότητας μιας πληροφορίας, αλλά και η εύρεση της πηγής της.  

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε επισημαίνοντας κυρίως τη δύναμη που έχουν τα αδιάσειστα γεγονότα/δεδομένα (facts) σε αυτόν τον αγώνα για έγκυρη πληροφόρηση. Έθεσε, τέλος, την ελεύθερη από κρατικούς ελέγχους δημοσιογραφία ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και δημοκρατική ενημέρωση, η οποία όμως πάντα πρέπει να υφίσταται έλεγχο από τους αναγνώστες. Oι ίδιοι με τη σειρά τους οφείλουν να κρίνουν λιγότερο βάσει των προσωπικών τους πεποιθήσεων, κάνοντας έτσι χώρο για την πραγματικά αντικειμενική ανάγνωση και αποδοχή των γεγονότων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook.

Οργανωτικά Υπεύθυνοι

  • Άγγελος Καραγιαννόπουλος, Σοφία Κυρίου, Τζένη Οσμενάι, Ιωάννα Ωκεανία Πολυχρονοπούλου

Συντονιστής διοργάνωσης: Δρ Αλέξανδρος Κυριακίδης

Φωτογραφίες

Scroll to Top